Парламентът освободи електромобилите от данък

След безплатно паркиране в синя зона, ново облекчение за електромобили – без годишен данък от 2013 г.

Добра новина за електрическата мобилност на Никулден – на днешното обсъждане на второ четене на Бюджет 2013 в парламента народните представители са освободили електромобилите от данък по Закона за местните данъци и такси...

Повод е да кажем честито и да благодарим на всички, които са работили за въвеждането на този стимул – сега техните усилия са увенчани с успех.

Това е първият стимул за електрическата мобилност на национално ниво, след местни инициативи като безплатна синя зона за електрически коли в София и Бургас.

Първият винетен стикер за безплатно паркиране на електромобил в синя зона взе Росен Малчев от Консорциум Зелена Енергия – създателят на автономната фотоволтаична станция пред Интер Експо Център. Стикерът е за професионално конвертираният от А1 Еко Nissan Micra. В нашия YouTube видео канал (в дясната колона) има кратичко видео за увековечаване на това "събитие".

Ще съберем повече информация как точно ще се прилага новата мярка, която вдига допълнително нивото на стимулите за електромобили в България. Има и официално предложение за по-голям данъчен стимул под формата на отстъпка от 5,000 лв при закупуване на електромобил, чието приемане (когато стане) ще ни даде допълнително рамо.

Честито и нека да гледаме на този нов електромобилен стимул не като на маловажен. Отново, това е първата официална данъчна дотация за електрическата мобилност в България. Можем и още, вижда се че вървим в добра посока!